Er wordt vaak gediscussieerd over het nut en de noodzaak van de Verklaring Omtrent Gedrag. Heeft de VOG nou echt zin of creëren we hiermee juist een soort schijnveiligheid? Wij geven je graag onze visie op dit vraagstuk.

Een waterdicht systeem?

Om even bij het begin te beginnen: zolang niet iedereen aangifte doet wanneer zich een incident voordoet, is het natuurlijk lastig. Want pas dan werkt het systeem zoals het hoort. Wordt er geen aangifte gedaan, dan is het incident eigenlijk ‘niet gebeurd’ en dus staat de overtreder ook niet geregistreerd. De kans op herhaling ligt dan natuurlijk op de loer. Aangifte doen is dus essentieel!

VOG: een momentopname

De VOG geeft een verklaring af van de afgelopen periode. Het is en blijft dus een momentopname. Dat is dan ook de reden dat wij adviseren om een periodieke aanvraag te doen, bijvoorbeeld door jaarlijks een VOG-check te doen bij al je medewerkers. Zo weet je zeker dat je niet achter de feiten aanloopt en altijd beschikt over actuele informatie over je medewerkers.

Preventieve werking VOG

Wij merken in de praktijk dat het vragen naar een VOG tevens een preventieve werking heeft: mensen die weten dat ze wat op hun kerfstok hebben, zijn minder snel geneigd zijn om te reageren op een vacature waarbij vermeld staat dat een VOG-check onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Kortom: de aankondiging alleen al scheidt het kaf van het koren. Een mooie bijkomstigheid, want zo verdoe je geen kostbare tijd met kandidaten, die achteraf gezien toch niet plaatsbaar blijken.

Jongeren & de VOG

Opvallend feitje: het blijkt dat jongeren hun kans op het krijgen van de VOG vaak te laag inschatten. Het is ze vaak niet duidelijk hoe je aan een VOG komt, waar er naar gekeken wordt en wie vaststelt of je in aanmerking komt voor een VOG. Daarom is er door de overheid een speciale themapagina voor jongeren in het leven geroepen. Wat ons betreft een goede ontwikkeling, want helderheid en transparantie zijn wat ons betreft key!

 

Zelf aan de slag met VOG

VOG aanvragen? Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om een VOG aan te vragen voor jouw medewerkers? Wij helpen je graag verder met onze speciale service voor bedrijven en instellingen. Door een bulkaanvraag te doen heb jij er geen omkijken meer naar. Dus ook geen administratieve rompslomp, want wij regelen de administratieve afhandeling met één verzamelfactuur voor alle aanvragen. Meer weten? Laat hier je gegevens achter.

Voor uw veiligheid onze wetgeving & security partners