Wat is de tijdsduur van VOG aanvragen?

Wanneer u een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvraagt, betekent dit dat er onderzoek moet worden gedaan naar uw gedrag uit het (recente) verleden. Het onderzoek moet uitwijzen of uw gedrag uit het verleden een bezwaar vormt voor de werkzaamheden die u gaat uitvoeren. De tijdsduur van dit onderzoek hangt af of u een of meerdere strafbare feiten heeft gepleegd.

VOG direct aanvragen

Er zijn geen strafbare feiten aan de orde

Als u in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd hoeft er in de meeste gevallen geen nader onderzoek uitgevoerd te worden. De kans is dan groot dat uw gedrag uit het verleden dan geen bezwaar vormt voor de werkzaamheden die u gaat uitvoeren. Hierdoor is de verwerkingstijd van de Verklaring Omtrent het Gedrag ook korter dan wanneer er wel strafbare feiten aan de orde zijn. Dienst Justis geeft aan dat de tijdsduur tot vier weken kan duren voordat u de VOG thuis heeft ontvangen per post. De VOG wordt dus niet direct naar uw werkgever verstuurd, hier bent u zelf verantwoordelijk voor.

Een of meer strafbare feiten zijn aan de orde

Heeft u in het (recente) verleden een of meerdere strafbare feiten gepleegd? Dan is er meestal een nader onderzoek nodig. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Aangezien er nader onderzoek gepleegd moet worden, is de verwerkingstijd langer dan dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd. Dienst Justis geeft aan dat de tijdsduur tot het ontvangen van de VOG tot acht weken kan duren. Binnen deze acht weken ontvangt u de Verklaring Omtrent het Gedrag. Heeft u na acht weken nog geen VOG ontvangen, dan adviseren wij om contact op te nemen met Dienst Justis.

Gemiddelde tijdsduur

Waarom duurt het aanvragen van een VOG zo lang? De tijdsduur van een VOG hangt samen met de drukte van het aantal ingediende aanvragen bij Dienst Justis. Wanneer er veel VOG-aanvragen ingediend worden, kan het zijn dat uw VOG niet binnen de vier weken bij u thuis bezorgd wordt. Wanneer dit het geval is, wordt dit ook door Dienst Justis bij u aangegeven. Gemiddeld gezien heeft u, wanneer u geen strafbare feiten heeft gepleegd, de VOG tussen de twee en vier weken op de deurmat liggen. Dit is een indicatie, daarom kan het zo zijn dat u de VOG eerder dan twee weken of later dan vier weken in huis heeft.

Wat is de status van mijn VOG?

Bent u benieuwd naar de status van uw VOG? Deze kunt u opvragen, afhankelijk van hoever u in het aanvraagproces bent.

Heeft u alleen de betaling van €6,75 voltooid?

  • Op werkdagen ontvangt u binnen 24 uur een mail van Dienst Justis met het verzoek uw aanvraag af te ronden. Heeft u geen e-mail ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Heeft u de betaling van €6,75 en €33,85 voltooid?

  • U kunt contact opnemen met Dienst Justis voor de status van uw VOG. Dienst Justis is te bereiken via 088 – 99 82 200.

Als u de status opvraagt bij Dienst Justis kunnen zij zien hoe ver de VOG in het aanvraagproces is. Dienst Justis kan u meer informatie geven, bijvoorbeeld of de VOG nog in behandeling is of dat de VOG al onderweg is met de post. Voor het opvragen van de status van uw VOG dient u zelf contact op te nemen wegens privacywetgeving. Hiervoor kunt u Dienst Justis telefonisch bereiken via, 088 – 99 82 200.

VOG direct aanvragen

Voor uw veiligheid onze wetgeving & security partners