Ik heb geen VOG ontvangen, wat nu?

Nadat u – of iemand namens u – een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heeft aangevraagd en u er enige tijd niks meer over heeft gehoord kan de drang hoog zijn om te achterhalen waarom het zo lang duurt. Zeker wanneer u nog geen VOG hebt gekregen en er haast bij zit. Echter is niet altijd duidelijk naar wie er gebeld moet worden om naar de status te vragen en hoe lang de algemene verwerkingstijd van een VOG is. Om te voorkomen dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd en erg lang in de wacht staat om uiteindelijk bij de verkeerde instantie te zijn is het handig om in kaart te brengen hoe het gehele aanvraagproces loopt. We leggen u uit waarom u uw VOG niet ontvangen hebt.

Hoe lang is de verwerkingstijd ongeveer?

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe lang het gemiddeld duurt voordat u uw VOG ontvangt. Hierdoor zal u niet onterecht het gevoel krijgt dat er iets fout is gegaan waardoor u geen VOG gekregen hebt. Het uitvoeren van de screening door het Ministerie van Justitie en Veiligheid duurt het langst. Gemiddeld duurt dit twee tot vier weken, afhankelijk van de drukte bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid zelf. Hierom wordt geadviseerd om minimaal 4 weken te wachten voordat u contact opneemt met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Contact kan opgenomen worden door te bellen naar 088 – 99 82 200. Als u hier aangeeft dat u uw VOG niet ontvangen hebt zal gekeken worden naar de status van uw VOG.

VOG direct aanvragen

VOG niet ontvangen na indienen bij de gemeente

Er zijn verschillende platformen waarop een VOG aangevraagd. Vroeger kon dit enkel via de gemeente maar sinds een aantal jaren kan dit ook online. Wanneer u uw VOG niet gekregen hebt en de aanvraag is via de gemeente gegaan, is er helaas geen controle die u kan doen om te kijken of de VOG-aanvraag wel door het Ministerie van Justitie en Veiligheid is ontvangen. Wanneer de VOG-aanvraag niet overgekomen is zou u contact met uw gemeente op kunnen nemen om te kijken hoe dit op te lossen is.

VOG niet ontvangen na digitaal indienen

Naast de gemeente is het ook mogelijk om digitaal een VOG-aanvraag in te dienen. Hier wordt de VOG-aanvraag digitaal voor u naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid gestuurd zodat u geen afspraak met de gemeente hoeft te maken, vrij hoeft te vragen van werk en een aantal dagen moet wachten totdat de aanvraag via de post bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid is aangekomen. Als u uw VOG niet hebt ontvangen nadat u digitaal een VOG-aanvraag hebt ingediend, is er wel een controle die u kan uitvoeren om te kijken of de aanvraag al wel bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid is aangekomen. Nadat u de aanvraag digitaal hebt ingediend, zal u binnen enkele dagen een bevestigingsmail van Dienst Justis moeten hebben ontvangen. Heeft u dus digitaal een VOG aangevraagd maar niet ontvangen, is de eerste vraag of u al wel een mail van Dienst Justis hebt ontvangen. Wanneer dit niet het geval is heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid uw aanvraag nog niet ontvangen en dient u contact op te nemen met de organisatie waar u de VOG hebt aangevraagd. Heeft u geen VOG gekregen maar wél de mail van Dienst Justis, dient u wel te bellen naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

VOG direct aanvragen

Voor uw veiligheid onze wetgeving & security partners