Als werkgever is het essentieel om ervoor te zorgen dat je personeel betrouwbaar en integer is. Een belangrijk instrument hiervoor is de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar een VOG aanvragen als werkgever voor je medewerkers, hoe doe je dat? In deze blog leiden we je door het proces, zodat je gemakkelijk en effectief een VOG-aanvraag kunt doen.

Stap 1: bepalen van de noodzaak

Voordat je een VOG aanvraagt, moet je bepalen of deze noodzakelijk is voor de functie. VOG’s zijn vaak vereist voor posities waarbij gewerkt wordt met vertrouwelijke informatie, financiën, kwetsbare personen of waar anderszins een hoge mate van integriteit verwacht wordt.

Stap 2: informatie verzamelen

Zorg dat je alle benodigde informatie van de medewerker hebt, zoals volledige naam, geboortedatum, en adresgegevens. Deze informatie is nodig om de aanvraag correct en efficiënt te verwerken.

Stap 3: de aanvraag indienen

Er zijn twee manieren om een VOG aan te vragen:

  • Online via VOG-aanvraag.nl. Dit is snel en gemakkelijk. Nadat de aanvraag is goedgekeurd door Justis, zal de VOG binnen handbereik zijn.
  • Schriftelijk, door een VOG-aanvraagformulier te downloaden en in te vullen. Dit formulier moet door de medewerker worden ingeleverd bij de gemeente.

Stap 4: afhandeling en ontvangst

Na indiening van de VOG aanvraag beoordeelt Dienst Justis deze. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de medewerker de VOG per post.

Stap 5: controle en archivering

Controleer de VOG zodra deze ontvangen is. Het is belangrijk om een kopie van de verklaring te bewaren voor je administratie, met inachtneming van de privacywetgeving.

Zekerheid en veiligheid in je organisatie

Het aanvragen van een VOG als werkgever is een verantwoordelijke taak die bijdraagt aan de veiligheid en integriteit binnen je organisatie. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat dit proces soepel en effectief verloopt. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op!

Vraag hier een VOG aan als werkgever!

Voor uw veiligheid onze wetgeving & security partners