Wist je dat een VOG aanvragen in steeds meer branches en organisaties gevraagd wordt? Niet alleen bij kinderdagverblijven is het verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag te kunnen overleggen, maar ook in het onderwijs. En er zijn nog veel meer voorbeelden van beroepen en situaties waarin een VOG een goed middel blijkt te zijn…

Heb jij er wel eens over nagedacht voor welke beroepen een VOG verplicht zou moeten zijn? Of voor welke personen die aanwezig zijn in je gebouw? Medewerkers die verbonden zijn aan een onderwijsinstelling dienen in het bezit te zijn van een geldige VOG. Dit staat in de onderwijswetten.  Voor bestuurders en vrijwilligers – zoals hulpouders – geldt (nog) geen VOG-verplichting. Op scholen zouden we ons bijvoorbeeld heel goed kunnen voorstellen dat het ook verstandig is om – naast de juffen en meesters – de knutselvader en voorleesoma óók een VOG te laten overleggen. Want ook zij hebben contact met de kinderen op school, ook al is het misschien maar een uurtje in de week… Meer lezen over voor wie een VOG in het onderwijs wel of niet verplicht is, dat doe je hier.

Vrijwilligers sportvereniging

Bij sportclubs is het steeds meer ingeburgerd dat trainers en begeleiders een VOG moeten aanvragen, voordat ze mogen starten in hun functie. Een goede ontwikkeling kwam er in november 2018; sindsdien kun je als vrijwilliger kosteloos een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Van dit soort initiatieven worden wij blij. De bewustwording die een dergelijke campagne met zich meebrengt en de maatschappelijke discussie die hiermee op gang komt, is wat ons betreft een goede zaak.

Betaalde krachten in de sportbranche

Niet alleen vrijwilligers in de sport, maar ook betaalde krachten zouden in veel gevallen een VOG moeten kunnen overleggen. Want wat dacht je bijvoorbeeld van de badmeesters in het lokale zwembad? En misschien niet alleen de badmeesters, maar ook de schoonmakers die daar tijdens openingstijden aan het werk zijn? Ook zij hebben immers de  mogelijkheid om in contact te komen met bezoekers, jong & oud. Dan wil je wel zeker weten dat je een goede check hebt gedaan, toch?

VOG: ja of nee?

In gesprek gaan over de nut en noodzaak van een VOG en scherp zijn op de kansen en risico’s, daar zijn wij van vog-aanvraag.nl een groot voorstander van. Want juist het gesprek over een thema als dit zorgt voor meer bewustwording en daarmee kunnen we samen kritischer zijn. Wij dragen met onze dienstverlening namelijk graag bij aan een veiligere samenleving. Jij ook?

Voor uw veiligheid onze wetgeving & security partners