Wat heb je nodig voor een VOG?

Voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag zijn er een aantal vereisten. Er zit verschil in de eisen bij het online aanvragen van een VOG en bij het aanvragen van een VOG bij de gemeente. Lees hier wat het verschil is en wat de eisen zijn en wat u kunt doen als u niet aan een of meerdere eisen voldoet.

Eisen VOG online aanvragen

Het aanvragen van een VOG kan gemakkelijk online. Dit kunt u op elk moment van de dag doen, u hoeft dus geen rekening te houden met openingstijden van het gemeentehuis. Daarnaast kunt u bij het online aanvragen van een VOG gemakkelijk betalen met internetbankieren. Wanneer u online een VOG aanvraagt, wat is er nodig?

 • U dient te beschikken over internet
 • U dient te beschikken over een e-mailadres
 • U dient te beschikken over DigiD
 • U dient ingeschreven te staan in het BRP* van uw gemeente

*BasisRegistratie Personen

 • U dient te kunnen betalen middels iDEAL

Voldoet u aan bovenstaande eisen? Dan kunt u gemakkelijk online een VOG-aanvragen. U kunt via de onderstaande blauwe button online een VOG-aanvraag indienen. Voldoet u niet aan alle bovenstaande eisen? Wellicht voldoet u dan wel aan de eisen om een VOG bij de gemeente aan te kunnen vragen.

VOG direct aanvragen

Eisen VOG aanvragen via gemeente

Een Verklaring Omtrent het Gedrag kunt u ook bij de gemeente aanvragen. Net als bij het online aanvragen van een VOG zitten bij het aanvragen van een VOG via de gemeente een aantal eisen. Wat moet je meenemen voor het aanvragen van een VOG? De eisen zijn als volgt:

 • U dient ingeschreven te staan in het BRP van uw gemeente
 • U dient een volledig aanvraagformulier van een Verklaring Omtrent het Gedrag in te vullen inclusief ondertekening door de opdrachtgever en deze mee te nemen naar het gemeentehuis

*Deze ontvangt u meestal van uw werkgever. Zo niet, kunt u het formulier hier downloaden en invullen.

 • U dient een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs

*Wanneer u iemand wil machtigen kan dit met een schriftelijke toestemming van de betreffende persoon. Deze dient u samen met een kopie van uw en zijn of haar eigen legitimatiebewijs mee te nemen.

 • Bent u minderjarig (jonger dan achttien jaar)? Dan dient u een schriftelijke toestemming van een ouder/verzorger mee te nemen
 • U dient te beschikken over contant geld of een pinpas om de VOG te kunnen betalen

 

Voldoet u niet aan alle eisen om online een VOG aan te kunnen vragen, maar wel aan bovenstaande eisen voor het aanvragen van een VOG bij de gemeente? Dan kunt u bij de gemeente een VOG-aanvragen. Let op, u dient wel van tevoren een afspraak te maken en de opdrachtgever (organisatie/instelling) dient de VOG te ondertekenen.

Ik voldoe niet aan de VOG eisen, wat nu?

Voldoet u niet aan bovenstaande eisen voor het online aanvragen van een VOG of via de gemeente? Of woont u in het buitenland? Bent u ouder dan 80 jaar? Dan kunt u direct bij Dienst Justis een VOG-aanvraag indienen. Deze procedure gaat als volgt:

 • U dient een volledig ingevuld aanvraagformulier van een Verklaring Omtrent het Gedrag in te vullen en samen met een kopie van uw identiteitsbewijs naar Justis te sturen.

*U kunt het formulier hier downloaden en invullen. U kunt het formulier sturen naar:

Justis

T.a.v. afdeling COVOG 
Postbus 16115
2500 BC Den Haag 

 • U dient het volledige bedrag van €41,35 over te maken naar NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Justis/COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager

*Dienst Justis neemt de aanvraag in behandeling als alle gevraagde stukken, het ingevulde aanvraagformulier, kopie van legitimatiebewijs en het betalingsbewijs van de €41,35, zijn ontvangen en het bedrag van €41,35 is betaald.

Nadat u alle gevraagde stukken heeft verstuurd naar Dienst Justis is uw VOG in behandeling en is het een kwestie van tijd.

VOG direct aanvragen

Voor uw veiligheid onze wetgeving & security partners